Samospráva zriadi Mestskú políciu až v druhej polovici tohto roka

31.03.2010 Medzilaborce

Medzilaborce 31. marca (TASR) - Samospráve sa pravdepodobne nepodarí zriadiť Mestskú políciu, ktorá by dohliadala na dodržiavanie verejného poriadku v uliciach mesta tak, ako to mala pôvodne v pláne, a to od prvej polovice tohto roka.
Podľa slov prednostu Mestského úradu (MsÚ) v Medzilaborciach Vladislava Višňovského by sa realizácia tohto zámeru mohla začať najskôr až v septembri.
Situácia v uliciach Medzilaboriec je naďalej monitorovaná iba prostredníctvom kamerového systému, ktorý obsluhuje päť ľudí so zdravotným hendikepom v module chránenej dielne. O zriadení Mestskej polície aj na základe početných sťažností miestnych obyvateľov rozhodli poslanci mesta ešte v roku 2009.
\"Samotné zriadenie Mestskej polície je pre malé mesto, ako je to naše, dosť nákladnou záležitosťou, \" konštatoval Višňovský. Podľa jeho slov je nutné do technického vybavenia, zariadenia kancelárie, dopravného prostriedku či výzbroje ochrancov verejného poriadku zainvestovať asi 33.000 eur. V tejto súvislosti uviedol, že v tomto roku sa bude mestská pokladnica podieľať okrem iných výdavkov aj na spolufinancovaní viacerých projektov z fondov Európskej únie. \"Musíme si preto počkať, ako to všetko ovplyvní rozpočet nášho mesta, \" poznamenal prednosta MsÚ.
Magistrát predbežne uvažuje o tom, aby sa v uliciach Medzilaboriec pohybovali dvaja policajti. Podľa Višnovského je možné, že mestský kamerový systém budú v budúcnosti aj naďalej obsluhovať piati ľudia ako doteraz. Samospráva chcela pôvodne ich počet znížiť o dvoch zamestnancov. Pri výbere potrebného technického zabezpečenia, ktoré sa plánuje nakúpiť pre ochrancov verejného poriadku, sa vychádzalo zo skúseností blízkych miest, a to Svidníka, Stropkova a Sniny.
Podľa vyjadrenia hovorkyne MsÚ Oľgy Nestorovej sa bude Mestská polícia podieľať na niekoľkých základných pracovných činnostiach. \"Máme záujem posilniť bezpečnosť v uliciach nášho mesta, ako aj zabezpečiť kontrolu plnení viacerých všeobecne záväzných nariadení, \" priblížila Nestorová. Podľa nej by sa mali policajti zaoberať napríklad problémom požívania alkoholických nápojov zo strany neprispôsobivých občanov, ako aj obsluhovať systém mestského parkovania.
 

Vyberte región